Afgelopen weken heb ik voor Bike&Run de Saucony Endorphin Pro 3 getest. Het testen bestond uit korte- en lange intervallen op de atletiekbaan, lange interval op de weg, duurloop op de weg en een 30 kilometer wedstrijd, te weten Groet uit Schoorl. Hieronder vertel ik graag over mijn ervaringen.

Specificaties

Merk Saucony Endorphin Pro 3
Kleur Roze/wit
Maat 43
Pasvorm Normaal
Heel drop 8 mm
Gewicht 204 gram
Demping Carbon
Afwikkeling Neutraal

Sceptisch
In het verleden heb ik eerder op carbon schoenen gelopen. Dit is me niet goed bevallen, want ik kreeg telkens na het lopen last van mijn wreef. Na een aantal trainingen heb ik besloten om ze niet meer aan te trekken. Je kunt je dus voorstellen dat ik nogal sceptisch was om weer schoenen met carbon te proberen. En dan heb ik het ook nog niet eens over de kleur. Waar veel hardlopers de kleur roze/wit een mooie combinatie vinden, ben ik meer van de onopvallende kleuren en zeker niet van ROZE J Gelukkig is de Saucony Endorphin Pro 3 ook in andere kleuren te verkrijgen.

Atletiekbaan
Een koude en regenachtige avond op de atletiekbaan had ik uitgekozen om de Saucony’s voor het eerst te testen. Het schema gaf aan: 7x 1km (Niet het allerleukste om op de baan). In het begin was het even wennen en voelde ik goed de carbonplaat. Na een paar rondjes was dat gevoel weg en zaten ze heerlijk. Bij iedere afzet word je als het ware naar voren gestuwd.

Nog een keer op de baan
Omdat ik eerlijk gezegd de pijn in de wreef nog niet vergeten was, wilde ik de schoenen nogmaals uitproberen tijdens een meer kortere intensievere training. Een week later stond er 18x 150m op het programma. En wat denk je?? Ze liepen weer heerlijk. De 150-jes gingen soepel en ik had het idee dat ik makkelijker en efficiënter liep. Zelfs andere hardlopers gaven aan dat ik beter liep en meer mijn benen optrek.

Weg
Voor de ultieme test (geduld…vertel ik zo) wilde ik de schoenen ook op de openbare weg testen. De omstandigheden zijn dan anders, want waar een atletiekbaan dempt en vlak is, heeft de openbare weg een harde en vaak ongelijke ondergrond. Ditmaal liep ik 5x 1200m. Ook op deze ondergrond zaten de Saucony Endorphin Pro 3 als gegoten en vlogen de kilometers voorbij.

Groet uit Schoorl: 30 kilometer
De grote dag was aangebroken: Een 30 kilometer wedstrijd in het mooie Schoorl! Ondanks de wat chaotische periode net voor de start (ik ga nog even naar de wc J) begon ik vol vertrouwen aan de wedstrijd. De eerste kilometers gingen zo soepel dat ik moest uitkijken om niet te hard te gaan. Tijdens de wedstrijd kreeg ik van andere lopers complimenten over mijn schoenen.
Aan het einde van de wedstrijd kreeg ik het wel zwaar, maar lukte het toch om het tempo vol te houden, waardoor ik een PR heb gelopen.

Conclusie: Aangenaam verrast
Het moge duidelijk zijn dat ik helemaal overtuigd ben van de Saucony Endorphin Pro 3. Ze zitten als gegoten en zorgen ervoor dat ik beter kan hardlopen.

De Saucony Endorphin Pro 3 zit prijstechnisch in het hogere segment. Qua duurzaamheid wordt gezegd dat ze 300 tot 400 kilometer mee kunnen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wat ik wel zeker weet is dat mijn volgende wedstrijdschoen weer de Saucony Endorphin Pro 3 zal zijn, maar dan wel in een andere kleur J