Altra de Zero Drop hardloopschoen

Wat zeg je, Altra’s, nooit van gehoord.

Een reactie die ik de afgelopen weken vaker heb gehoord en aangezien ik nu noodgedwongen de winkel moet sluiten heb ik tijd over voor wat uitleg omtrent het merk Altra.

Altra is een amerikaans schoenenmerk dat in 2011 is opgericht door een tweetal highschool vrienden, beide fanatiek hardlopers die op zoek waren naar een hardloopschoen die beter paste bij hun manier van bewegen.

Na jaren experimenteren, aanpassen en uitproberen kwamen in 2011 hun eerste modellen uit die vanaf dat moment de nodige bewondering ontvingen en zo goed werden ontvangen dat het hen diverse awards en onderscheidingen opleverde naast een grote schare aanhangers die het CORE 3 begrepen en omarmden.

Okay hoor ik je zeggen wat houdt dat CORE 3 dan in? In het kort betreft het een filosofie die rust op een tweetal grondprincipes namelijk Zero DropTM (geen hoogte verschil voorvoet/hak) en een vorm van schoen die past bij de natuurlijke vorm van de voeten FootShapeTM voor zowel man als vrouw (Fit4HerTM).

Deze filosofie laat je op de meest natuurlijke wijze voortbewegen en komt in de buurt van barefootrunning echter bieden deze schoenen wel demping en bescherming. Het hardlopen op Altra’s helpt je door makkelijker een correcte hardlooptechniek te kunnen aanhouden waardoor je aanzienlijk minder kans loopt op chronische knie-, voet-, scheen- en rugproblemen.

Op de site van Altra is daar veel meer over te lezen echter wil ik graag mijn visie geven over de schoenen en filosofie van Altra.Ik geloof namelijk dat een schoen die één op één de vorm van de voeten heeft de beste vorm is en de meeste stabiliteit en krachtoverbrenging kan genereren.

Dit in combinatie met geen hoogte verschil hiel/voorvoet (Zero Drop TM) zorgt dit voor een evenredige drukverdeling van je gewicht over je voeten wat resulteert in een natuurlijkere manier van afwikkeling/pronatie. Nu hoor ik je zeggen;  zijn dan al die andere schoenen verkeerd of minder goed omdat deze allen een drop hebben varierend van 4 tot grofweg 14mm? Nee hoor, maak je geen zorgen, deze zijn zeer zeker goed. Anders zouden er niet jaarlijks miljoenen van worden verkocht en zouden er niet vele duizenden mensen dagelijks genieten van deze schoenen zonder enige vorm van problemen.

Wat ik wil bereiken echter is dat men zich wat bewuster gaat worden wat hardloopschoenen betreft en sommige vastgeroeste ideeën eens gaat herzien.               Voorbeeld; ik kreeg recentelijk een klant over de vloer die een neutrale schoen zocht met een drop van 12mm. Toen ik hem vroeg waarom exact 12mm kreeg ik een verhaal te horen dat hij 7 jaar geleden op Papendal was geweest en daar werd geconstateerd dat hij schoenen moest hebben met deze drop want anders zouden zijn achillespeesklachten terugkomen. Nu geloof ik de man op zijn woord en zal dat ongetwijfeld de juiste constatering zijn geweest op dat moment, maar nu 7 jaar later nog steeds? Wij zijn uiteindelijk toch op een Brooks Ghost uitgekomen met 12mm want de klant is koning en als iemand probleemloos loopt moet je als winkelier niet de wijsneus gaan uithangen.

Waarom dragen wij eigenlijk schoenen met een hakhoogteverschil en of drop?

Goeie vraag, research leert dat de hoofdreden hiervan esthetisch en designtechnisch van aard is in combinatie met iets langer zijn dan blootsvoets en wat meer comfort en stabiliteit bij het staan. De eerste schoenen met hak komen al uit de tijd van het Oude Egypte en vanaf de middeleeuwen kwam het met ups en downs terug in het straat- en modebeeld maar vanaf pakweg begin 20e eeuw was het zo goed als  de standaard bouwwijze van iedere schoen. Hierdoor worden wij als mens al vanaf het moment dat wij kunnen lopen getraind om met een hoogteverschil hak, voorvoet te lopen, voor heren is dat hoogteverschil om en nabij 15mm en voor dames meer richting de 25mm en daaraan voorbij. Persoonlijk denk ik dat dat ook de reden is dat veel vrouwen kuit- en achillesproblemen hebben bij het dragen van slippers en ballerina’s of bij het sporten, gewoon omdat de hele spierketen is verkort en te strak staat voor vlak of sportief gebruik.

Ik raad dan ook iedereen aan om als het kan blootsvoets of op sokken te lopen, goed voor voet, enkel en onderbeen. Hakhoogte of drop heb je echt niet nodig. Wij als mens vertoeven al duizenden jaren op deze aarde en hebben onze manier van voortbewegen, houding, herseninhoud, beharing, zicht enzovoort feilloos weten aan te passen aan de omstandigheden. Als was gebleken dat wij een iets hogere hak nodig hadden gehad had de evolutie dit allang  voor ons aangepast.

Klinkt logisch en nu?
Het hardlopen op zero-drop schoenen zorgt er automatisch voor dat de landing wat meer richting voorvoet plaatsvindt waardoor je meer de natuurlijke schokdemping van enkel- en kniegewricht gaat gebruiken. Daarnaast ga je een betere loophouding aannemen en minder achterover hellen. Kortom een meer natuurlijke manier van rennen die op den duur ook duurzamer is voor je lichaam.

Heeft het dan geen nadelen? Ehh, ja, maar dan meer in de sfeer van ga nu niet als een bezetene of als een raket hard en veel kilometers maken op je Zero Drop schoenen want dan heb je binnen de kortste keren problemen aan je achillespees in combinatie met je kuiten, die moeten hier eerst aan wennen. Bouw dit langzaam op en combineer gewoon een tijdje met je oude vertrouwde schoenen. Zo merk je snel het verschil en dan denk ik dat je na verloop van tijd de vlakke schoen prefereert boven de “normale”schoen.

Heb je hielspoor of aanverwante klachten, bijvoorbeeld aan kuit of achilles, ga dan niet met zero-drop schoenen experimenteren, de kans dat je de zaak verergert is vrij groot. Laten we wel zijn; plezierig en klachtenvrij hardlopen is het allerbelangrijkste en het maakt mij echt niet uit op welke schoen of met welke drop dat gebeurt, het gaat om de beleving en het plezier van het lopen. Voor mij echter is het gaan lopen op Altra’s de ommezwaai geweest, dit heeft mij verlost van voet- en onderbeenklachten en hierdoor kon ik afstappen van (die nooit in elke schoen passende) corrigerende inlegzolen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik van moeder natuur niet het meest rechte en evenredige ledematenpakket heb meegekregen maar nog steeds mijn kilometertjes maak en dat zonder klachten.

Nieuwsgierig geworden? Bel of mail mij en ik kom er graag bij je op terug voor extra informatie of uitleg. I.v.m. de overgang van de najaars- naar de voorjaarscollectie van Altra nu interessante kortingen.

André Heinst

mail: andre@bikeandrun.nl

tel: 06-42640773

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply