Strava stress

Strava stress?

Ik hoor u denken; Strava Stress? Ja inderdaad Strava Stress.

Wat ik persoonlijk merk is dat ik wordt aangesproken op het feit dat ik de laatste tijd wat langzamer loop, dat wil zeggen gemiddeld tempo lager dan voorheen. Niet dat het mij echt boeit maar ik vind het wel opvallend dat men daar zo naar kijkt en zelfs de moeite neemt om te reageren. Toen ben ik er eens op gaan letten bij andere Strava gebruikers en wat mij opviel is dat men vaak drukker is met de Strava cijfers dan de beleving van de sport zelf. Sterker nog, er wordt zelfs vaak gezegd: staat het niet op strava is het niet gebeurt.

Laat wel wezen ik vind Strava een leuk platform om trainingen en wedstrijden te delen maar het moet ook niet meer zijn dan dat. Je training of wedstrijd niet durven te posten i.v.m. ontevredenheid daarover lijkt mij niet gezond. Ook topatleten/profs gaan volgen en proberen dezelfde snelheden of afstanden te evenaren lijkt mij ook verre van verstandig. Ik hoorde zelfs dat bij wedstrijdatleten onderling men de Strava-profielen van de tegenstanders erbij pakt om te kijken hoe men ervoor staat, nu kan ik dit laatste enigszins begrijpen maar ik zou er niet blind op varen. Wellicht strooit men zand in je ogen en wil men je op het verkeerde been zetten (nieuwe term Strava Sandbagging net als Mercedes F1?)

Natuurlijk heeft het ook goede aspecten, sommigen halen er inspiratie vandaan en vinden het leuk om hun inspanningen en vorderingen te posten. Als wij hierdoor meer gaan bewegen is dat natuurlijk prachtig en sterk aan te bevelen maar als het ons gaat belemmeren, demotiveren of, in het allerergste geval, doen stoppen om te bewegen is het niet meer okay.

In dat laatste geval zou ik zeggen stop met Strava maar ga wel door! Bewegen is goed voor jong en oud en naast het fysieke aspect is het ook positief voor je gevoel van welbehagen en gemoedstoestand. Wij zijn allemaal verschillend qua mens en de één heeft nu eenmaal meer aanleg voor  kracht, snelheid, uithoudingsvermogen enzovoort en heeft wellicht ook een ander leven ernaast om te kunnen presteren/trainen. Ga je niet te veel spiegelen, haal er je motivatie uit maar blijf realistisch en maak je vooral niet druk wat Strava betreft.

Kortom laat je niet gek maken en trek je eigen strijdplan of doe dat in overleg met je trainer maar blijf bewegen. Te veel mensen lopen of fietsen te hard om maar aan de sociale verwachting te voldoen maar zouden beter rustiger aan kunnen doen. Duurloop is duurloop, bij die duurloop hoort in mijn optiek een (hartslag) zone en als je serieus wil trainen train dan ook in die zone, mocht dat die dag door verschillende omstandigheden (warm weer, drukke week, slecht geslapen enz.) resulteren in een laag tempo dan is dat zo. Mocht je het toch lastig vinden overweeg dan eens te stoppen met Strava of post een tijdje niets. Kan natuurlijk niet zo zijn dat een platform zoals Strava je belemmert  of demotiveert. Blijf lekker bewegen en ga genieten, voorjaar is in aantocht en wat is er mooier en fijner om zo dadelijk lekker je kilometers te maken.  Tot snel!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply